Kultury bakterii ML-O (do twarogu i nie tylko)
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kultury starterowe ARTISER ML-O to wyselekcjonowane, skoncentrowane i liofilizowane komórki bakterii mlekowych przeznaczone do bezpośredniego zaszczepienia mleka.
ARTISER ML-O to kultury mezofilne, charakteryzujące się znakomitym ukwaszeniem, wysoką odpornością na ciepło i wysoką aktywnością proteolityczną. Mieszanka ta została skomponowana w celu uzyskania wyjątkowych rezultatów i powtarzalności. To jedne z kultur o najbardziej wszechstronnym zastosowaniu.
Nasza kultura ML-O zawiera bardzo dużą ilość Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. Diacetylactis Dzięki czemu jest w stanie wyprodukować niepowtarzalny aromat serów świeżych poprzez produkcję diacetylu i cytrynianów. Produktem ubocznym rozpadu cytrynianów jest dwutlenek węgla, więc lekkie ( w zależności od czasu ukwaszania) "podchodzenie" skrzepu do góry w twarogu jest czymś naturalnym.
Idealne do produkcji:
- Twarogów
- Masła i śmietany
- Serów kwasowych i kwasowo podpuszczkowych
- Serów podpuszczkowych np. goudy, cheddara, sera korycińskiego
- Serów pleśniowych
Szczepy:
- Lactococcus lactis subsp. cremoris
- Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. Diacetylactis
- Lactococcus lactis subsp. lactis
- Leuconostoc mesenteroides
- Leuconostoc pseudomesenteroides
Dawkowanie:
- 2g / 100 Litrów mleka
Spróbuj jakości popartej doświadczeniem.
PRZECHOWYWAĆ W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU W TEMP. -18 * C
Nasze kultury dostępne są w kilku rotacjach fagowych, aby skutecznie eliminować namnażanie się bakteriofagów.