Chlorek wapnia w płynie
Wybierz wariant
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Zapytaj o produkt

Administratorem danych osobowych jest Artiser spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Przetwarzamy je w celu przesłania odpowiedzi na zapytanie. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Udostępnianie karty produktu
Wystaw opinię o produkcie
Opis
Chlorek wapnia - sól serowarska ARTISER
to najwyższej jakości dodatek poprawiający zwięzłość skrzepu w trakcie produkcji sera oraz niezbędny składnik solanki.
Jest to substancja otrzymywana syntetycznie, ale w pełni nieszkodliwa. Chlorek wapnia jest na szeroką skalę używany
w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości oraz stabilizator i farmaceutycznym jako składnik suplementów uzupełniających niedobory wapnia.
Zastosowanie:
- Poprawa jakości i zwięzłości skrzepu - zwiększa twardość i elastyczność skrzepu, co ułatwia jego krojenie i dalszą obróbkę.
- Zwiększenie wydajności - poprawia zdolność mleka do koagulacji, co skutkuje lepszym wykorzystaniem białek mleka i wyższą wydajnością produkcji.
- Wzbogacenie solanki w wapń - wapń z sera nie jest wypłukiwany przez pozbawioną tego składnika solankę
- Poprawa powtarzalności produkcji
Dawkowanie:
- 2-3 ml na 10l mleka.
- 4ml na litr solanki
Gęstość (g/ml): 1320 – 1350
Spróbuj jakości popartej doświadczeniem .
PRZECHOWYWAĆ W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU W TEMP. 1-30 * C
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Wystaw opinię o produkcie
Rola chlorku wapnia w mleczarstwie
Podstawową funkcją chlorku wapnia jest uzupełnienie poziomu wapnia koloidalnego w mleku, który może być zmniejszony w wyniku różnych procesów, takich jak:
- Pasteryzacja – obróbka cieplna może powodować utratę biodostępności wapnia, wpływając na zdolność mleka do koagulacji.
- Długi czas przechowywania mleka – prowadzi do zmian w równowadze jonowej mleka i obniżenia jego zdolności do tworzenia skrzepu.
- Zmienność sezonowa – mleko z okresu zimowego lub od krów karmionych paszą o niskiej zawartości minerałów może mieć niedobór wapnia.
Chlorek wapnia dodany do mleka przywraca właściwy poziom wapnia jonowego, co umożliwia efektywniejszą współpracę enzymów podpuszczki z kazeiną.